DESPRE CEL MAI MARE BARBAT NASCUT DIN FEMEIE

DESPRE  CEL  MAI  MARE  BARBAT  NASCUT  DIN  FEMEIE

„Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul ; totuşi cel mai mic în Impărăţia Cerurilor este mai mare decât el. ”

Sfantul Ioan Botezatorul a constituit modelul ascultarii desavarsite intrucat a refuzat supravietuirea trupeasca timp de trei ani in scopul evitarii iadului pana la momentul Invierii Mantuitorului si deschiderii Imparatiei Cerurilor, micsorandu-se pe sine prin moarte martirica (“Acela trebuie să crească, iar eu să mă micşorez.”) dupa randuiala divina spre slava „Mielului lui Dumnezeu cel ce ridica pacatul lumii” .

Iar marturisirea sa grabnica data la curtea decadentei a cutremurat asezamantul intunericului omenesc, prefigurand marele cutremur al iadului de la Inviere .

Sfintii Mucenici au fost lipsiti de privilegiul ca mucenicia lor sa fie contemporana vietii trupesti a Mantuitorului pentru a se putea invrednici de titlul de „Cel mai mare barbat nascut din femeie”, in schimb au fost scutiti de trecerea prin penumbra iadului de pana la deschiderea Imparatiei Cerurilor, acest titlu ramanand spre vesnica cinstire Sfantului Ioan Botezatorul .

Astfel, Sfantul Ioan Botezatorul :

1. Stia cine este Hristos inca din pantecele Maicii Sale :”Iar când a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a săltat în pântecele ei şi Elisabeta s-a umplut de Duh Sfânt, Şi cu glas mare a strigat şi a zis: Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău. Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu ?  Că iată, cum veni la urechile mele glasul salutării tale, pruncul a săltat de bucurie în pântecele meu . „.

2. Stia cine este „Mielul lui Dumnezeu Cel ce ridica pacatele lumii”.

3. Stia ca Hristos va ridica aceste pacate deschizand Imparatia Cerurilor prin Invierea Sa .

4. Stia ca jertfindu-se inaintea Invierii si deschiderii Imparatiei Cerurilor va intra trei ani in penumbra iadului .

5. Stia ca intrand in penumbra iadului, vestind Invierea,”cel mai mic în Impărăţia Cerurilor va fi mai mare decât el ” si totusi n-a mai zabovit trei ani pe pamant in preajma Mantuitorului pentru a evita iadul ci a adus jertfa pe tipsie cinstitul sau cap.

Pentru jertfa de voie de neocolire a iadului, desi ar fi putut intra direct in Imparatia Cerurilor intr-un loc mai inalt decat cel mai mic, zabovind inca trei ani pe pamant, va ramane vesnic „Cel mai mare intre cei nascuti din femei ” .

A ales sa respecte porunca micsorandu-se pe sine, suferind moarte martirica si binevestind celor din iad decat sa se ascunda vinovat in preajma Mantuitorului cum se intampla astazi celor care se ascund in umbra puternicilor zilei impotriva cuvantului Psalmistului :

“Nu va incredeti in cei puternici, in fiii oamenilor intru care nu este mantuire. Iesi-va duhul lor si se vor intoarce in pamantul lor .”

Statura de Inaintemergator i-a fost chip al ascultarii si implinirii poruncilor dumnezeiesti dupa cum ne vesteste troparul :
“Drept aceea, pentru adevăr nevoindu-te, bucurându-te bine ai vestit și celor din iad pe Dumnezeu Cel ce s-a arătat în trup, pe Cel ce a ridicat păcatul lumii și ne-a dăruit nouă mare milă. “

Fie ca fiul ascultarii desavarsite, cel mai mare om nascut din femeie, Sfantul Ioan Botezatorul sa ne intareasca inimile spre ascultarea glasului care striga: „Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. ”

Hristos in mijlocul nostru !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *